top of page

Datorită fragilității crescute și a riscului de malnutriție cu deficit de vitamine liposolubile, se recomandă administrare de suplimente alimentare care să includă vitamine A, D, K, E. Cele mai frecvente complicații sunt date de osteoporoză și osteopenie.

 

Un stil de viață sănătos este general valabil pentru toate bolile hepatice, nu doar pentru colangiopatii, însă în cazul de față trebuie să avem o grijă suplimentară asupra alimentației noastre și a stilului de viață.

 

Adoptarea unui regim alimentar dedicat sănătății ficatului prespune câteva elemente după care să ne ghidăm. Trebuie să evităm consumul de băuturi alcoolice, consum de alimente care ne-ar putea cauza disconfort (sosuri, alimente bogate în grăsimi de origine animală, ciocolata), alimente conservate, alimente ultra-procesate, dulciuri hipercalorice.

 

Consumul de cafea: deși nu sunt suficiente studii pentru a trage concluzii semnificative, a fost observată o reducere a progresiei fibrozei hepatice însă fără alte efecte asupra bolii sau evoluției acesteia. Se recomandă evitarea consumului seara, pentru a nu perturba somnul regulat. 

 

Se recomandă un regim alimentar echilibrat care să includă 3 mese pe zi regulate, la masă și diversificate pentru un aport nutrițional corespunzător.

De asemenea este important să menținem un corp sănătos prin efectuare de efort fizic regulat pentru a crește toleranța, respectarea orelor de somn zilnic (minim 6,5 ore pe noapte) și a greutății corporeale în zona normoponderalității (IMC = 18-24,9 kg/m2).

 

Alimente recomandate pentru a avea un aport corespunzător de vitamine liposolubile (A,D,K,E), a căror absorbție este redusă în Colangita Sclerozantă Primitivă:

- lactate, lapte, branză

- ouă

- pește: hering, sardine, somon, macrou, ton, șprot, fructe de mare

- conopidă, varză de Bruxelles, spanac, faină de soia, broccoli, varză;

- ulei de porumb, de soia, de măsline

Alte alimente care sunt bune pentru consum:

- cereale: de grâu, orez, ovăz

- leguminoase: fasole, mazăre, linte, ciuperci

- carne: de preferat de pui, curcan sau vită

 

Evitați adăugarea suplimentară de grăsime, sare, zahăr!

bottom of page