Proiect de informare pentru pacienții cu Colangita Sclerozanta Primitiva, Colangita Biliara Primitiva și Hepatita Autoimună
Diagnosticul CSP
Cum știu dacă am CSP?
Simptomele cele mai frecvente asociate sunt: pruritul pielii, dureri abdominale, oboseală, uneori febră. Însă acestea sunt nespecifice și dacă apar nu înseam- nă că este probabil diagnosticul. Pe de altă parte, dacă ai o boală inflamatorie intestinală și prezinți unul dintre simptome, nu ezita să contactezi medicul tău pentru investigații suplimentare.
Diagnosticul se face prin efectuarea de investigații biologice nespecifice care sugerează un sindrom de colestază, se exclud alte cauze de afectare hepatică (hepatita autoimună, colangita biliară primitivă, cauze secundare de colangită sclerozantă, colangita sclerozantă IgG4 asociată) și se efectuează o explorare imagistică performantă care să evidențieze modificări specifice ale căilor biliare.
​
Ce investigații sunt necesare?
Ghidurile internaționale actuale pentru CSP recomandă efectuarea de analize de sânge care să includă: AST, ALT, GGT, FAL, Bilirubina totala si Bilirubina directa, Albumina. Detectarea de autoanticorpi (anticorpi anti nucleari, anti celula musculară netedă, antineutrofile) este variabilă și nu are caractere de specificitate. Trebuie evaluat statusul de imunoglobuline G totale circulante și al imunoglobulinelor G tip 4, pentru excluderea unei colangite sclerozante asociate IgG4.
Ulterior se poate efectua o ecografie abdominală care poate evidenția îngroșarea pereților ductelor biliare, modificări ale colecistului sau modificări structurale hepatice, însă nu este suficientă.
Se recomandă efectuarea unui examen de tip rezonanță magnetică nucleară cu contrast cu afinitate hepatocitară și secvență pentru căile biliare (MRCP) care să pună în evidență elemente specifice: stenoze și dilatații.
Dacă examenul MRCP nu este concludent și au fost excluse alte cauze de colangită sclerozantă, se recomandă efectuarea unei puncții biopsii hepatice pentru excluderea unei CSP cu afectarea căilor biliare mici (o formă de CSP mai rară, cu evoluție mai bună). În completare, este necesară o evaluare a fibrozei hepatice necesară sta- dializării bolii, fiind disponibile metode de apreciere non-invazivă (paneluri de analize sau elastografice).
​
Sunt complicate? Sunt riscante?
Investigațiile efectuate pentru CSP sunt catalogate, în general, ca non-invazive.
Singura investigație care are un grad de invazivitate și posibile complicații este Puncția Biopsie Hepatică, dar aceasta nu este tot timpul decisivă pentru diagnostic. Explorarea imagistică prin rezonanță magnetică nucleară este non-invazivă și non-iradiantă.
​
Este util să cunosc diagnosticul?
Deși în prezent nu este cunoscut un tratament eficient și boala are o evoluție progresivă, diagnosticul este important deoarece vom exclude alte cauze care pot fi tratate și veți putea fi urmărit(ă) pentru surprinderea complicațiilor în faze precoce. De asemenea, veți putea beneficia de includerea în studii clinice pentru tratamente și investigații noi, dar și de acces la cele mai performante metode de diagnostic și monitorizare.