top of page
Management Terapeutic

Optiuni de tratament:

Tratament medicamentos

Acidul Ursodeoxicolic, care este recomandat a se administra de primă linie, în doze de 13-15mg pe kgc pe zi. Acesta este un medicament cu efect antiinflamator, antifibrotic, imunomodulator, care ameliorează sindromul de colestază. S-a observat că folosirea lui duce la îmbunătățirea prognosticului, a supraviețuirii și reduce necesitatea transplantului hepatic. 

Acidul Obeticholic este un tratament mai recent introdus, care modulează sinteza acizilor biliari, absorbția, transportul și metabolismul acestora. Acesta se recomandă în cazuri selecționate de pacienți cu boală hepatică fără ciroză hepatică. 

 

Tratamentul simptomatic

Care se adresează pruritului (mâncărimi ale pielii):

        Acesta este unul dintre simptome care este cel mai deranjant în evoluția bolii și poate fi destul de frecvent. Dacă vă confruntați cu acesta există mai multe opțiuni:

- utilizare de creme emoliente

- utilizare de dușuri sau băi cu apă rece, dacă pruritul este declanșat de căldură

- tratamentul medicamentos include: antihistaminice, antibioticul Rifampicina, Fenobarbitalul, agenții opioizi. Însă aceste tratamente pot avea și reacții adverse care să agraveze alte simptome, cum ar fi somnolența. 

        Care se adresează xerostomiei (gura uscată): dacă acest simptom apare se recomandă măsuri igienodietetice sau utilizarea de tratamente simptomatice cum ar fi guma de mestecat, consumul mai des de apă, apa de gură emolientă, substituenți de salivă. 

 

Despre transplantul hepatic

Indicațiile pentru transplant hepatic sunt similare cu ale altor pacienți cu ciroză hepatică, însă pruritul pielii care este sever și nu răspunde la nicio opțiune terapeutică disponibilă este o excepție în CBP ca și indicație de transplant. Așadar se recomandă la pacienții cu forme avansate de boală. 

Din păcate, după transplant hepatic boala poate recidiva în 20-30% dintre cazuri în 3-6 ani de la realizarea acestuia, dar simptomatologia este ameliorată. 

Protocol investigații necesare de efectuat pentru urmărirea evoluției bolii

Analize de sânge la 3-6 luni

Ecografie abdominală la 3-6 luni

Osteodensitometrie la fiecare 2 ani

Funcție tiroidiană la 12 luni

bottom of page