top of page

Diagnosticul

Colangita biliară primitivă se diagnostichează în urma decelării modificărilor de colestază persistente și a unei simptomatologii sugestive, pacientul prezentând prurit al pielii, durere abdominală sau fatigabilitate. Dacă pacientul se prezintă la medic având această simptomatologie și se observă pe analizele uzuale creșteri ale enzimelor de colestază intrahepatică (FAL, GGT) eventual și ale transaminazelor serice (AST și ALT) se ridică suspiciunea diagnosticului de CBP. Ulterior se recomandă dozarea anticorpilor specifici - anticorpi antimitocondriali (AMA) subunitatea M2, prezenți în 90-95% din cazuri. Dacă aceștia sunt negativi se recomandă dozarea unor anticorpi antinucleari (ANA) specifici de tip gp210 sau sp100. 

 

Ce investigații sunt necesare?

Pentru stabilirea diagnosticului în cele mai multe cazuri sunt necesare teste de laborator efectuate din sânge și ecografie abdominală. Însă atât la momentul diagnosticului cât și în monitorizarea evoluției bolii pot fi necesare și alte investigații pentru stabilirea apariției unor complicații sau a progresiei bolii hepatice. Astfel pot fi necesare: efectuarea de puncție biopsie hepatică (acest test fiind în cazurile în care nu se poate stabili diagnosticul pe criterii serologice); examen imagistic tip rezonanță magnetică nucleară; teste non-invazive de stabilire a nivelului de fibroză hepatică.

 

Sunt complicate?

Atât testele serologice cât și examenele imagistice nu sunt complicate și disconfortul adus provine din prelevarea de sânge, stresul legat de vizita la medic sau de timpul petrecut pentru efectuarea explorărilor imagistice. Biopsia hepatică, dacă este necesară, are câteva riscuri suplimentare, însă acestea vă sunt prezentate la momentul respectiv.

 

Este util diagnosticul?

Da, acesta este util a se stabili de la primele modificări pe analize sau apariția unei simptomatologii persistente, atât pentru a putea iniția un tratament cât și pentru a exclude alte cauze ale modificărilor testelor efectuate. Dacă se stabilește diagnosticul într-o fază precoce a bolii, folosind tratamentele actuale, pacienții se pot bucura de o speranță de viață normală. 

bottom of page