top of page

Management terapeutic

Tratamentul medicamentos

La acest moment nefiind disponibil un tratament specific care să fie eficient în tratamentul CSP recomandarea cea mai importanta este monitorizarea. Totodată, ghidurile actuale recomandă utilizarea Acidului Ursodeoxicolic în doze de 13-23mg/kgc/zi pentru ameliorarea simptomelor și reducerea enzimelor hepatice de colestază.

Alte tratamente sunt disponibile doar în cazul trialurilor clinice, la acest moment nefiind niciunul în curs în România.

 

Tratamentul complicațiilor

Acestea includ tratament intervențional prin Colangiopancreatografie endoscopică retrogradă (ERCP) pentru dilatații ale stenozelor semnificative și tratament chirurgical pentru litiaza colecistului, polipi ai colecistului, co- langiocarcinom sau cancer colorectal.

Despre transplantul hepatic

Reprezintă singura metodă curativă la acest moment însă dificultățile efectuării acestuia îl fac să fie un tratament rezervat cazurilor selecționate. Este indicat în formele avansate de boală cu ciroza hepatică, hipertensiune portală, colangite bacteriene recurente, colangiocarcinom incipient.

O problemă este reprezentată de recurența bolii post-transplant, observată în până la 1/3 din cazuri.

Protocol urmărire

După stabilirea diagnosticului final este important să se efectueze o urmărire periodică în care să fie evaluate simptomatologia, modificările paraclinice și imagistice și apariția complicațiilor în scopul diagnosticului și intervențiilor precoce.

Investigații necesare

• Analize de sânge: 3-6 luni

• Ecografie abdominală: 3-6 luni

• RMN cu MRCP 6-12 luni

• Colonoscopie

(la 12 luni dacă se asociază o Boală inflamatorie intestinală (BII), la 5 ani dacă nu se asociază BII)

bottom of page